Lezen maakt je een beter mens

//Lezen maakt je een beter mens

Lezen maakt je een beter mens

We weten allang dat veel lezen zorgt voor een verbeterd concentratievermogen en een sterk taalgevoel. Ik vertel ook niets nieuws als ik beweer dat het je grijze cellen uitdaagt terwijl je ontspant. Maar niet alleen dát doet lezen; lezen maakt je een beter mens! Het lezen van goede literatuur zorgt ervoor dat we ons inlevingsvermogen sterk ontwikkelen. Inlevingsvermogen. Neem een moment de tijd om je te realiseren wat dit woord betekent. Het vermogen je ín te leven. In de ander? In een situatie?

Veel meningsverschillen leiden tot conflict. Dat is logisch. Omdat we andermans redenatie niet kunnen volgen, verklaren we hem al snel voor gek. Maar wat als we een moment de tijd nemen? Wat als het ons beter afgaat ons te verplaatsen in de ander en zijn redenatie kunnen volgen, ook al is hij zo anders dan die van onszelf? Dan leidt een verschil van mening ineens tot acceptatie en respect. Eenvoudig, niet?

Vanaf nu gaan we dus allemaal weer lezen. Uit die tv, weg die computer. We laten onze kinderen weer lézen; om generatiekloven te verkleinen, respect te ontvangen en hen de kans te geven te groeien, als mens. Ook laten we onze gasten lezen; om onze cultuur beter te leren kennen en dichter bij elkaar te komen. Maar zoals bij elk goed voornemen, schuilt ook hier het gevaar dat het sneuvelt voor het goed en wel is gestart. Het is moeilijk iets vol te houden enkel omdat het goed is voor ons. We houden echter gemakkelijk vol wat we léuk vinden om te doen! De hamvraag is dus niet; wat is goede literatuur of wat is leuk maar; hoe zorgen we ervoor dat we goede literatuur leuk gaan vinden?

Het is misschien eenvoudiger dan je denkt; lees eerst eens wat je leuk vindt, laat je kinderen eerst vooral lezen wat ze leuk vinden. Al dat je fijn vindt te lezen, smaakt naar meer; en zo gaan we van Donald Duck naar Harry Potter naar Harry Mulish. Al zo lang we lezen bestaat de discussie wat literatuur is en wat pulp, wat is goed en wat slecht. Goede literatuur, in mijn ogen, doet een beroep op ons inlevingsvermogen en zet ons aan het denken. Goede literatuur heeft geen eenduidige boodschap maar dwingt ons het verhaal van verschillende kanten te bekijken. Deze criteria zijn terug te vinden in alle categorieën literatuur die we kennen. Van stripboek tot poëtica.

Literatuur bestaat in alle vormen en maten, in alle talen en op alle denkbare niveaus. Lees níet omdat DWDD zegt dat het goed is. Lees níet omdat het woord wereldliteratuur op de kaft gedrukt staat. Lees en laat lezen omdat het past, omdat het aanspreekt en oproept, omdat het verbeeldt en verwoordt, omdat het indruk maakt en ontspant, prikkelt, kietelt, tot denken aanzet en je dichter bij de ander brengt. Lees!

 

 

Door |2020-12-07T12:15:03+01:0028 oktober 2014|0 Reacties

Laat een Reactie achter

Contact

Advies nodig? Laat hier je gegevens achter!