De moeder – Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

Home » De moeder – Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

De moeder – Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

Buiten is het koud en guur. Na een paar mooie weken in februari valt de weersomslag me zwaar. Met opgetrokken kraag duik ik de bieb in waar de zoete geuren van koffie en gebak me onmiddellijk tegemoet komen. Het doet me denken aan het veilige plekje voor de kachel vroeger thuis. Hoe ik uit school kwam en daarvoor kroop, wachtte tot mijn moeder me een warme beker troost en iets lekkers kwam brengen. We praatten de dag door. ‘Hoe was het op school?’ vroeg ze me, terwijl ze naast me kwam zitten. Ik kan me niet herinneren háár ooit te hebben gevraagd wat ze had gedaan die dag. Ze werkte niet buitenshuis, was er altíjd als wij thuis kwamen, hoewel ze toch ook een eigen leven moet hebben gehad tussen half negen ’s morgens en half vier ’s middags. Ik hoop dat ze in die uren dingen deed die ze niet voor niets níet met ons deelde.
 
Ik loop door naar de kinderafdeling waar ik tegen beter weten een stapel boeken voor mijn dochter uitkies. Ze houdt niet van lezen zegt ze, hoewel ze de letters op haar telefoon prima weet te vinden. Dat is tenminste iets. Ik kies een boek met veel plaatjes, een beetje rijm en een goede titel: Aan de kant, ik ben je oma niet.
 
Mijn eigen moeder werd ook oma. Het was exact hetzelfde moment als ik moeder werd. Misschien word ik op een dag oma, wordt mijn kind moeder, word ik weer kind. We weten het niet.
 
Ik ben, in mijn leven, omringd door vrouwen, mooie vrouwen, lieve vrouwen, stevige vrouwen, gezonde vrouwen, zieke vrouwen. Vrouwen in allerlei kleuren en vormen en maten. Sommigen van hen werden moeder, sommigen al oma, sommigen geen van beiden. Omdat ze ervoor kozen het niet te worden, of omdat het anders uitpakte. Sommigen kozen ervoor het niet te worden en werden het tóch. Ze bleven allemaal vrouw. Behalve dan die ene, die man werd.
Ik heb wel eens gedacht, in de jaren na de geboorte van mijn oudste, dat het moeder-zijn mij méér vrouw had gemaakt. Tot ik me realiseerde dat het níet-moeder-zijn me evengoed méér vrouw had kunnen maken. Tót ik me realiseerde dat ik helemaal niet meer of minder vrouw kan zijn dan ik zelf ben. Omdat het vrouw-zijn niet bestaat in meer of mindere mate.
 
De vrouw wordt gevierd de komende week want het thema van de Boekenweek is dit jaar de moeder de vrouw. Zaterdag 23 maart vindt het mooie Nijmeegs Boekenfeest plaats in de Vereeniging. Op het podium staan een heleboel vrouwen, moeder of niet, dat weet ik niet en doet er ook niet toe. Ik kan wél zeker weten dat ze er een hebben. Ik hoop dat die ze vroeger ook een beker warme troost kwam brengen en luisterde naar hun verhalen.
Door |2019-03-27T14:47:03+00:0021 maart 2019|0 Reacties

Laat een Reactie achter

Contact

Advies nodig? Laat hier je gegevens achter!