Nee zeggen.

By Posted in - Geen categorie on januari 17th, 2015

Wij kwamen gisteravond bij elkaar om te spreken over onze puber in onschuldige experimentele fase. Vier ouders en een expert. Wij dronken koffie en overzagen de situatie. We moesten onderscheid maken tussen de risico’s en onze eigen angsten. De avond verliep eensgezind en op een bepaald moment opperde één van ons dat het wellicht zaak was om er niet té veel aandacht op te vestigen. Wellicht konden wij er ook voor zorgen dat het grasgroene snoepgoed voor hem wat minder interessant werd, door meer leuks aan zijn leven toe te voegen? Het zou immers makkelijker worden voor hem om Nee te zeggen tegen iets dat schadelijk voor hem is maar ook leuk, met een onschadelijk en leuker alternatief voor handen. Jonge mensen moet je soms bij de hand nemen en ze leuke dingen laten leren kennen. Ze zien ze niet, simpelweg omdat niemand ze erop heeft gewezen. Deze gedachte hield mij wakker vannacht.

Vanmorgen lees ik dat Nijmegen op haar centrale plein, net opgeknapt en aangeharkt, een KFC krijgt. Ik vraag mij af hoe we ervoor hadden kunnen zorgen dat Nijmegen hiertegen Nee had gezegd. Het komt mij tegennatuurlijk voor dat Nijmegen, een stad die bestuurd wordt door links, in een tijd dat iedereen op de hoogte is van het schandaal dat de bio-industrie is, het laat gebeuren dat de grootste plofkippenfabriek in haar hart nestelt. Wat zou het betekenen als een stad kiest wie zij wel en wie zij niet toelaat? Ik vraag me af of het eigenlijk wel kan of dat het tegen onze democratie indruist. Dat laatste waarschijnlijk. KFC is immers een legaal bedrijf. Wie ben ik om te oordelen dat het niet moest kunnen wat daar gebeurt?
Goed, dan toch; kunnen we het Nijmegen makkelijker maken om Nee te zeggen door alternatieven te bieden die leuker zijn? Daar moet ik over nadenken. Het leek me al een goed idee dat de beschikbare panden zodanig gebouwd en geprijsd werden, dat ze niet alleen betaalbaar waren voor gigantische ketens. Ketens die zo gigantisch geworden zijn door tegen wil en dank zo goedkoop mogelijk te produceren. Op die manier hadden kleine zelfstandigen ook de mogelijkheid gehad zich in de binnenstad te vestigen. Ik moet erover nadenken of we daar nu nog iets aan kunnen doen. Wel kunnen we de Nijmegenaren een fijn alternatief bieden zodat het makkelijker wordt om Nee te zeggen als je ’s avonds door de stad slentert en de geur van versgegrilde plofkip het water je in de mond doet lopen.
Ik bied u graag wat alternatieven. Vanaf plein 44 kun je makkelijk een stukje doorlopen naar de Smetiusstraat waar je heerlijke verse frieten kunt krijgen bij Cafetaria Vuurens. Je kunt ook vanaf het plein de andere kant omhoog lopen naar de oude markt waar de mannen van Maoz een goed broodje Falafel voor je klaarmaken. Voor echte kippenpoten ga je naar Sjek Floor aan de Lange Hezelstraat. Een beetje smulpaap is natuurlijk gewoon voorbereid op onverwachte lekkertrek en heeft gewoon standaard olijven, noten en goeie kaasjes van de markt in huis. Want zeg nou zelf; de vette hap die je te snel naar binnen propt in een plastic gelegenheid waar je wegsmelt in je winterjas, haalt het toch eigenlijk niet bij wat versbereide tapas en een goed glas wijn op de bank?

Please leave a Comment...