De dichter | Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

Home » De dichter | Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

De dichter | Blog voor Bibliotheek Gelderland Zuid

Bij binnenkomst de geur van koffie. Koffie én iets zoets. Het doet me denken aan de warme keuken van mijn oma, waar ik vroeger op zondagmiddag met mijn voetjes op het stalen bouwsel voor de kachel zat. Wachten tot je je voeten niet langer daar kon houden maar weg moest trekken om af te koelen. Koffie met warme melk in een grote mok in mijn handen en oma die me voorlas uit Alice. Ze leerde me eigenwijs te zijn, me uit te spreken, nóóit de massa te volgen en altijd te zeggen waar het op staat en leefde me dat maar al te graag voor. Een prima voedingsbodem voor een dichter.

Later vond ik in haar kast ook het volledige werk van Shakespeare en Dickenson. Ik las zonder te begrijpen en ervaarde dat als bevrijdend. Toen ik Vasalis eenmaal ontdekte, was oma al dood. Ik wou dat ik het haar had kunnen voorlezen. De verzen over de moeder.

Oma belde me soms midden in de nacht op om te vertellen welk boek ze las. Als ze eenmaal door een verhaal was gegrepen, verloor ze haar tijdsbesef. Ze las het liefst in de oorspronkelijke taal, met een woordenboek op haar schoot. Ik vraag me wel eens af wat ze zou hebben gevonden van de poëzie van tegenwoordig, van de nieuwerwetse taal, de zinsconstructies en de verengelsing.

Binnenkort start weer de Poëzieweek, met dit jaar als thema: de toekomst is nu.

Zoals ieder jaar ontvang je ook dit jaar een bundel bij aanschaf van Nederlandstalige poëzie, maar anders dan andere jaren is de bundel dit jaar een bloemlezing van tien jonge dichters.

In onze stad bestaat sinds twee jaar de heuse Nijmeegse Poëziewéék. Een week vol met programma rondom poëzie, niet alleen met voordrachten, maar wedstrijden, feestjes, onthullingen en exposities. De poëzie lééft en dat is maar goed ook. Een goed gedicht vertelt niet één verhaal, maar laat je nadenken over allerlei verschillende verhalen in allerlei verschillende talen, die van jong en die van oud en alles daartussenin.

Onlangs overleed weer een groot Nederlands dichter, eentje die in alles verraste. Jules Deelder werd 75 jaar. Hij wist de taal van jong en oud te spreken, van gemakkelijk en moeilijk, van helder en troebel, van kort en van lang. Hij was er ook een die nooit de massa volgde en altijd zei waarop het stond. Gelukkig heeft hij een hoop mooi werk achtergelaten. Werk dat we uit de kast kunnen pakken om de tijd te vergeten. Misschien zal ook ik op een dag om drie uur in de nacht mijn kleindochter bellen om haar te vertellen wat ik lees. Daarna doe ik dan mijn ogen toe en vlieg naar Honoloeloe.

 

Onze Dichter des Vaderlands wil graag een bloemlezing samenstellen met gedichten in streektaal, dialect (of andere talen die in Nederland worden gesproken dan het Fries of het Nederlands) en heeft daarbij hulp nodig.
Stuur je favoriete vijf gedichten, geen eigen werk, (liefst met vertaling) naar:

ddvbloemlezing@gmail.com

De bloemlezing zal in januari 2021 verschijnen bij uitgeverij Querido

 

Door |2020-03-04T19:39:55+00:0022 december 2019|0 Reacties

Laat een Reactie achter

Contact

Advies nodig? Laat hier je gegevens achter!