Bang.

By Posted in - Geen categorie on januari 10th, 2015

Ik kom overal in de media de oproep tegen om niet bang te zijn. Om stevig te blijven staan en om Charlie te zijn. Maar is dat hetzelfde? Betekent Charlie zijn, niet bang zijn? Kunnen we concluderen dat de medewerkers van Charlie Hebdo, omdat ze presenteerden wat ze presenteerden, niet bang waren? Of zou het zo kunnen zijn dat ze zich bewust waren van het gevaar dat ze liepen en wel degelijk bang waren, maar zich er niet door lieten stoppen?

We houden ervan onze emoties te romantiseren maar volgens mij hebben onze emoties ook gewoon een functie. Angst is een emotie die waarschuwt voor gevaar. Je angst proberen te onderdrukken is niet moedig of stevig maar dom. Heel dom. Als je bang bent, geeft je lichaam aan dat gevaar dreigt. Het is verstandig te onderzoeken waar de angst vandaan komt zodat je je opnieuw kunt afvragen of de angst reëel is en vervolgens hoe je je erdoor wilt laten beïnvloeden.

Onze angst om terreur is reëel, dat is afgelopen week wederom gebleken. De agressie die in mensen huist, de wil om te domineren en de middelen die wij onszelf hebben verschaft om dit op de meest respectloze manier te bewerkstelligen, maken mij bang. Ze maken mij bang omdat er wordt vals gespeeld. Ik weet niet wie de vijand is, ik weet niet wanneer hij toeslaat, ik weet niet wie hen opleidt en ik weet niet wie hen van kogels heeft voorzien. Mijn angst is een terechte angst. En ik wens niet bang te zijn om toe te geven dat ik bang ben.

De oplossing zit hem niet in onszelf groter maken dan wij zijn, maar onszelf durven laten zien juist klein als we zijn. Ik wil niet dat we massaal opkomen tegen geweld en massaal op zoek gaan naar het kwaad. Het kwaad huist in ieder van ons. Ik wil dat we leren dat we niet meer zijn dan dit wat we zijn. Individuen van nog geen twee meter lang en dat is dat. Er bestaat niet zoiets als ‘De Islam’ of ‘De Terrorist’, net zo min als ‘De Burger’ en ‘De Nederlander’. Er zijn wel mensen die zich verschuilen achter een groep, een geloof of een god. Dat is laf. Dat is vals spelen.

Ik ben Heidi. Ik voel mij niet alleen verwant met Charlie, maar met 7 miljard mensen, omdat wij allemaal bang zijn. Voor elkaar.

 

Please leave a Comment...